Ana içeriğe atla

Varmak mı? Yolda olmak mı?



Pedallar Kapuz Boğazı'a
Antalya’nın keşfedilmemiş gizli cennetleri pedallamakla bitmiyor. Bugün saat 07:30 da başlayan tur rotamızın sonu Kapuz Boğazıydı. Eylülün serin dokunuşlarıyla okşadı. Beş pedaldaş 07:30 da yola çıktık. Tabi herkes kasklı ve eldivenliydi. Asvalt ve patikadan oluşan bir rotamız vardı. Rota çok uzun sayılmaz toplam gidiş dönüş 50 km ama taşlık topraklık bataklık yerlerden geçtik. Tozun kumun çamurun hazzını aldık.
‘’İyi bir gün iyi bir kahvaltı ile başlar.’’ Kahvaltı mekanımız Meltemde bulunan Güneş fırınıydı. Antalya’dakiler iyi bilir. Antalya ziyareti yapmak isteyen yada malum öğrenci göçü dönemi başlıyor onlar için söylemeliyim ki Güneş fırın Akdeniz Üniversitesinin meltem giriş kapısının karşında kalan bu mekan oldukça leziz puaça, açma, börek ve bir sürü kahvaltı seçeneği ile hizmet veriyor.
Kahvaltımızı yaparken mekana ‘’Keyfe pedal’’ isimli Perşembe Akşamı Bisikletçileri bisikletçi dostlar geldi.  Pedalseverlerle bir arada olmak oldukça keyifliydi onlarda doğa turu için sabahın erken saatlerinde yol almışlar. Kahvaltımızı tamamlayıp tur kaptanımız eşliğinde keyifli bir güne pedallama coşku içinde yola koyulduk. Doğada zaman geçirmeyi sevenler için harika bir seçenek olan Kapuz Boğazına doğru ilerledik.
Kapuz Boğazı- Kapuz Kanyonu olarak bilinen bu gizli cennetin konumunu ve rotasını siz doğa severlerle paylaşmak istedim. Gezip görülesi bir yer. Üstelik şehir merkezine çok yakın olmasına rağmen Antalya’da yaşayan bir çok kişi tarafından henüz bilinmiyor. Gerçi bilinmesi mi bilinmemesi mi daha iyi? Ne yazık ki insanoğlu el sürdüğü her yeri mahvediyor. Gezin, görün ama lütfen doğada ayak izlerinizden ve teker izlerinizden başka bir şey bırakmayın.

Kapuz Boğazı Antalya’nın Aşağıkaraman köyünde bulunmaktadır. Kanyon’a yağışın bol olduğu günlerde ulaşım çok zor. Çünkü kanyona gelmeden önce bir nehirden geçmek gerekmekte. Ziyaret etmek için en uygun zaman yaz ayları yada taze sonbahar. Çok keyifli bir rota etrafı meyve ağaçları ile çevrili bu yolda Aşağıkaraman köyünden muazzam köy manzaralarına tanıklık ettik.
Patikada boylu dikenler kollarımıza attığı çiziklerle adeta bizleri selamladı. Hepimiz kâinatın çocuklarıyız, doğayla iç içe olmanın tadını almak isteyenler için gidip görülesi bir yer.Yolda çamura battık çıktık, 
hatta çamura düşen arkadaşımız bile oldu. Yol boyu bize eşlik eden kanala girip çamurlarımızdan arındık. Batmalı çıkmalı, düşmeli kalkmalı olan bu turun sonunda kanyona ulaştık. Kanyon suyunun etrafında sapsarı katır tırnağı isminde çiçekler eylülün esintisi eşliğinde dans ederek karşıladı bizi. Kanyonun içi çok esintiliydi ve su çok soğuktu ama dışarıda hava oldukça sıcaktı. Eee Antalya burası eylül elini sallasada sıcaklık etkisini hissettiriyor yinede.

Burada yüzülüyor mu?

Evet! Çok yüzen insan var. Su yılanı, yengeç ve çok sayıda balıkla birlikte yüzülebiliyor.

Kapuz Kanyon’ unda kamp yapılır mı?
Tabi ki yapılır. Tatlı su olan yerlerde kamp yapmak her zaman daha kolaydır. Suyun yanında ateş yakabilirsiniz. Çok eğlenceli bir kamp olacağına eminim Ve bu güzel alana giriş ücretsiz. Çevrede hiçbir tesis market vs. yok. Yiyeceklerinizi yanınıza almanızda fayda var. En yakın market köyün içerisinde. Yani aşağı yukarı 5-6 km mesafede. 

Nasıl gidilir?

Antalya’ya bağlı Aşağıkaraman köyünde bulunan bu köye, Akdeniz Üniversitesi Teknokent giriş kapısının gördüğü çevre yolundan Uncalı mezarlığı yönünde ilerliyorsunuz. Mezarlığı geçtikten sonra biraz daha ilerleyip sağ taraftan bir araya sapıyorsunuz. Yani bu Aşağıkaraman köyüne giden yol. Aşağıkaraman’ a git, ormana gir, biraz daha git bu gizli cennet orada. Merak edenler için konum bilgisi bırakıyorum. Bu konum a tıklarsanız ulaşabilirsiniz. Sessizlik, boğazdan gelen tatlı esinti ve su sesi paha biçilemez.

Ulaşım için

1. Arabayla ulaşım mümkün, kendi aracı ile gelen çok sayıda ziyaretçi vardı.

2. Toplu taşıma kullanmayı düşünenler, sizler içinde araştırdım. Antalya merkezden 503 numaralı araç işinizi görecektir. Binmek istediğiniz duraktan 503 numaralı aracın geçip geçmediğini ya da size en yakın nereden geçtiğini öğrenebilmeniz adına Antalya ulaşım yolcu bilgilendirme hattının numarasını şuraya bırakıyorum 0242 606 07 07 bu numaradan istediğiniz otobüsün çalışma saatlerini
ve rotasyon bilgisini çağrı merkezi çalışanı arkadaşlar paylaşıyor. Ama 503 numaralı araç Aşağıkaraman köyünde son durağa kadar gidiyor. Yani Aşağıkaraman köy mezarlığı son durak. Orada indikten sonra 5-6 km bu gizli cennete yürümeniz gerekiyor.


3. Bisikletle gitmek. Bu rotada bisiklet sürmenin keyfini yaşayın.

Dört teker bedeni, iki teker ruhu taşır.

Aşkın ve ilhamın olduğu yerde ışık ve sevgiyle kalın,

Güneşin Kızı Gülşah…






Yorumlar

Kalemimin Fısıltısı

Salgın Günleri✍️☕ Kahvenin hikayesi

Her kahvenin bir hikayesi olsun bu hafta...💜 💫 Koşuşturmacalı bir dünya halinde toplantılar, görüşmeler, evraklar, insanlar, alt komşu, yan komşu, astlar, üstler, dostlar, postlar derken hop evde  enteresan bir süreç içinde buluverdik kendimizi. . Oysa daha çok kısa bir zaman önce neydi derdimiz? O onu dedi bu bunu yaptı, kim kime gol attı, kim kime show yaptı, öyle olursa böyle olmalı  zihin karmaşasıyla var oluş savaşı içindeydi çoğumuz. 🌿 Derin bir nefes almayı, müziği hissetmeyi, nefes alırken vücudunu dinlemeyi vucunun neye ihtiyacı olduğunu kulak vermeyi. Su içmeyi, hijyenin sağlığımızda ki önemini, sevdiklerinizin bir anda yok olabilme ihtimalinin farkinda olmayan ama tüm dünyaya hakim olduğunu sanan bir nesildik. Ne garip değil mi bi minik virüs geliyor  uzak diyarlardan hayatlarımız değişiyor. Yeni rutininiz oluyor,  dışarıda aradığımız her şeyin aslında zaten kendi içimizde olduğunu gösteren, üzerimize yapışan tüm sıfatlardan arınarak evde nasıl kal

Gülüver

                                      🌹 Ben bütün yeşillerimi inatçı ayazlara çaldırdım; sen kendinin ellerinden tut ve kendine benim için bir gül ver. Ben kalemimin sapını gülle donattım, Gül, ey bir âna sığmış ebediyet rüyası! Kendine bir gül(ü)ver.

En uzun geceye özel! Nar kırma ritüeli ❤️

  Bolluk, bereket, birin bin olması, anlamı taşıyan Nar❤️ Geleneklere göre, yere hızla atılan nar ne kadar patlarsa, çok sayıdaki tanelere ne kadar uzak ve geniş bir alana yayılırsa, bolluk, bereket ve doğurganlığın temsil edildiği düşünülmekte☺️ Büyükannelerimizin yaptığı bu ritüelin merak edip biraz araştırdım ☺️ Antik Yunan tarihine dayanıyor ve eski Mısırda da oldukça önemli bir besin kaynağı nar. Eski Mısır zamanında din adamları tarafından nar, kutsal sayılmaktadır ve nar taneleri ise yaşam sembolü olarak görmüşler🥰 Kış gündönümünün özel bir meyvesi nar, her ülke için farklı farklı anlamlar içeriyor. Ancak pozitifliği herkes tarafından bilinmekte. Hristiyanlık'ta nar, sonsuz hayat ile kıyametin sembolü olarak gösterilirken, Budizm'de hayatın tüm olumlu etkilerinin toplandığı bir öz olarak resmedilen narı evinde tutanlar, inanca göre berekete kavuşur ve kötülüklerden uzaklaşır. İslamiyet'in kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de de Enam Suresi 99 ile 141. sureleri ve